+380 73 295 15 93 info@grinnplus.com.ua            
Психічне здоров'я людей. Телемедицина
Час на прочитання: 3 хвилини
30 серпня, 2023 від
Психічне здоров'я людей. Телемедицина
Admin

Під час пандемії витрати на психічне здоров’я людей зросли. Використання психіатричної допомоги зросло під час пандемії коронавірусу, оскільки телетерапія знизила перешкоди для регулярних візитів.  

Нове дослідження показало, що люди користуються послугами психіатричного здоров’я збільшено до дистанційних візитів і значно зросли. Економісти вважають, що обидві зміни залишаться.

Згідно з великим дослідженням страхових випадків, опублікованим на JAMA Health Forum, використання психіатричної допомоги значно зросло під час пандемії коронавірусу, оскільки телетерапія знизила перешкоди для регулярних відвідувань.

За даними дослідження, з березня 2020 року по серпень 2022 року відвідування психіатричних закладів зросли на 39 відсотків, а витрати зросли на 54 відсотки. Перевірка 1 554 895 заяв про відвідування клініцистів також виявила десятикратне збільшення використання телемедицини.

Дослідження охоплює відвідування близько семи мільйонів дорослих по всій країні, які отримують медичне страхування через своїх роботодавців, тому воно виключає багатьох пацієнтів з дуже важкими психічними захворюваннями, а також не охоплює невідкладну допомогу або допомогу в стаціонарі.

Збільшення, ймовірно, буде постійним, навіть якщо страховики оцінять переваги продовження виплат, сказав Крістофер М. Уейлі, економіст охорони здоров’я корпорації RAND та автор дослідження.

«Це величезні витрати, і ми оплачуємо ці витрати за рахунок збільшення премій і вищих франшиз», — сказав пан Вейлі, доцент Університету Брауна.

З іншого боку, додав він, пацієнти з незадоволеними потребами психічного здоров’я рідше приймають свої ліки та частіше звертаються до відділень невідкладної допомоги під час кризи, поведінка, яка також перекладає великі витрати на страхові пули.

«Завдання страхової компанії та те, про що ми як система охорони здоров’я повинні думати, полягає в тому, яка вартість насправді більша», — сказав пан Уейлі.

Більшість візитів до психіатричного закладу стосувалися тривоги та депресії, що становило 45% та 33% від загальної кількості відвідувань відповідно; відвідування посттравматичного стресового розладу становили 10 відсотків; біполярний розлад, 9 відсотків; і шизофренія, 2,6 відсотка.

З п’яти діагнозів тривожні розлади спостерігали найбільше зростання відвідувань під час пандемії – 73,7 відсотка. Відвідування посттравматичних стресових розладів збільшилися на 37 відсотків; відвідування біполярного розладу на 32 відсотки; і відвідування депресії на 31,9 відсотка. Відвідування хворих на шизофренію не змінилися.

Дослідники були здивовані, виявивши, що використання телемедицини для психічного здоров’я не зменшилося після закінчення пандемії, як це сталося в інших сферах медицини.

«Це єдина сфера системи охорони здоров’я, де пацієнти та постачальники в певному сенсі голосують своїми ногами», — сказав пан Вейлі. «Це зміна, здається, триватиме й після пандемії».

Зростання використання служб психічного здоров’я відображає як зменшення стигматизації, так і зниження практичних бар’єрів для відвідувань психіатричних закладів, сказав д-р Роберт Л. Трестман, голова відділу психіатрії Карілійської школи медицини Virginia Tech, який наглядає за психіатричною системою в західній Вірджинії.

У його власній системі, сказав доктор Трестман, роки пандемії принесли «неймовірне збільшення рахунків» для пацієнтів із тривогою та депресією. Історично майже половина всіх людей із симптомами цих розладів не отримували психіатричну допомогу, сказав він.

Оскільки все більше людей звертаються за допомогою, цифри «насправді більше відповідають основній епідеміології, яку ми могли б очікувати», — сказав він.

«Вони були обмежені тим, що їм доводилося шукати клініциста, брати відпустку з роботи, щоб відвідати їх», — сказав доктор Трестман, який також є головою ради Американської психіатричної асоціації з систем охорони здоров’я та фінансування. «З надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я та розширенням телемедицини ці обмеження справді зникли».

Він додав, що очікує, що ця тенденція продовжиться, оскільки американці справляються з фінансовою та житловою незахищеністю та погашенням кредитів після пандемії.

«Я не бачу жодних доказів будь-якого зниження, яке ми бачимо або можемо передбачити», — сказав він. Незрозуміло, чи спробують страховики стримати вищий рівень витрат.

Пацієнти протягом тривалого часу скаржилися на труднощі з оплатою відвідувань психіатричних лікарів, незважаючи на прийняття федерального закону 2008 року про паритет психічного здоров’я та справедливості залежностей.

Страховики повинні будуть визначити, чи телемедицина заважає пацієнтам отримати доступ до більш дорогих форм медичної допомоги, як-от використання відділень невідкладної допомоги при кризах психічного здоров’я, сказала доктор Джейн М. Чжу, доцент медицини Орегонського університету охорони здоров’я та науки, яка вивчала доступність служб психічного здоров'я.

«У якийсь момент це просочиться», — сказала вона. «Це або означатиме, що загальні витрати зростуть, якщо багато людей користуються телемедичною допомогою, або страховики шукатимуть способи скоротити свої витрати».

За словами доктора Чжу, різні верстви населення сприймають телемедицину по-різному. Дослідження, опубліковане в Health Affairs у 2022 році, показало, що люди з шизофренією повільніше переходили на дистанційне лікування, тоді як люди з розладами, пов’язаними з тривогою та страхом, швидше.

Аналіз, проведений у 2022 році федеральним Управлінням політики охорони здоров’я, виявив значно нижче застосування телемедицини серед незастрахованих людей і молоді. Відвідування відео є найвищими серед білих людей і людей з високими доходами, і найменшими серед менш освічених людей; люди старше 65 років; і латиноамериканці, азіати та чорні люди.

Доктор Чжу сказав, що зростання використання послуг було разючим.

«Я ніколи не бачила нічого подібного в літературі», — сказала вона. «Очевидно, що ми перебуваємо в абсолютно новому періоді часу».