+380 73 295 15 93 info@grinnplus.com.ua            
Усе, що вам потрібно знати про грип
Час на прочитання: 3 хвилини
25 жовтня, 2023 від
Усе, що вам потрібно знати про грип
Admin

У звичайний рік, сезон грипу триває з осені до ранньої весни — і з ним приходить нежить, кашель, втома та всі знайомі ознаки грипу.

Яка різниця між застудою та грипом?

Застуда та грип спочатку можуть здатися схожими. Обидва є респіраторними захворюваннями і можуть викликати схожі симптоми. Але, викликають ці два захворювання різні віруси. Ваші симптоми можуть допомогти вам визначити різницю між ними.

І застуда, і грип мають кілька спільних симптомів. Люди з тим чи іншим захворюванням часто відчувають:

  • Нежить або закладений ніс;
  • Чхання;
  • Біль у тілі;
  • Загальна втома.

Як правило, симптоми грипу важчі, ніж симптоми застуди. Ще одна відмінність між ними полягає в тому, наскільки вони серйозні. Застуда рідко спричиняє інші захворювання чи проблеми. Але грип може призвести до:

  • Синуситу;
  • Вушних інфекцій;
  • Пневмонії;
  • Сепсису.

Якщо Ваші симптоми серйозні, Ви можете підтвердити діагноз застуди або грипу. Ваш лікар проведе обстеження, які допоможуть визначити, що стоїть за Вашими симптомами.

Слід уважно ставитися до симптомів застуди та грипу, оскільки вони збігаються з симптомами COVID-19.

Якщо Ваш лікар діагностує застуду, Вам потрібно лише лікувати симптоми, поки вірус не пройде. Ці методи лікування можуть включати:

  • Використання безрецептурних (OTC) ліків від застуди;
  • Зволоження тіла та прийом великої кількості рідини;
  • Достатній відпочинок.

Прийом ліків від грипу на ранніх стадіях вірусного циклу може допомогти зменшити тяжкість захворювання та скоротити час, протягом якого Ви хворієте. Відпочинок і пиття рідини також корисні людям з грипом.

Подібно до звичайної застуди, грипу часто просто потрібен час, щоб пройти через ваше тіло.

Які симптоми грипу?

Лихоманка - майже завжди грип викликає підвищення температури тіла. Це також відомо як гарячка.

Більшість лихоманок, пов’язаних із грипом, коливається від субфебрильної температури близько 37,8°C до 40°C.

Незважаючи на тривогу, у маленьких дітей нерідко підвищується температура, ніж у дорослих. Якщо ви підозрюєте, що у Вашої дитини грип, зверніться до лікаря.

Ви можете відчувати «лихоманку», коли у Вас підвищена температура. Ознаки включають озноб, піт або холод, незважаючи на високу температуру тіла. Більшість лихоманок тривають менше 1 тижня, зазвичай близько 3-4 днів.

Кашель - сухий, постійний кашель часто зустрічається при грипі. Кашель може посилюватися, ставати неприємним і болісним.

У цей час іноді ви можете відчувати задишку або дискомфорт у грудях. У багатьох випадках кашель, пов’язаний із грипом, може тривати близько 2 тижнів.

Болі у м'язах – пов’язані з грипом м’язові болі найчастіше виникають у шиї, спині, руках і ногах. Вони часто можуть бути важкими, що ускладнює пересування, навіть коли Ви намагаєтесь виконувати звичайні рухи.

Головний біль - Вашим першим симптомом грипу може бути сильний головний біль. Іноді симптоми, включаючи чутливість до світла та звуку, супроводжуються головним болем.

Втома - відчуття втоми є не дуже очевидним симптомом грипу. Загальне погане самопочуття може бути ознакою багатьох захворювань. Ці відчуття втоми можуть виникати швидко, і їх важко подолати.


Скільки триває грип?

Більшість людей одужують від грипу приблизно через тиждень. Але може знадобитися ще кілька днів, щоб Ви відчули себе як повністю здоровими. Нерідко, можливо відчувати втому протягом кількох днів після того, як симптоми грипу стихли, це нормально.

Важливо залишатися вдома, доки у Вас не зникне лихоманка принаймні протягом 24 годин (і це без прийому жарознижуючих препаратів).

Якщо у Вас грип, його можна передати іншій людині за день до появи симптомів і протягом 5–7 днів після цього.

Якщо під час пандемії COVID-19 у Вас є симптоми застуди чи грипу, Ви повинні ізолюватися під час проходження тестування та продовжувати дотримуватися гігієни, наприклад:

  • Мити руки;
  • Робити дезінфекцію місць, які часто використовуєте (ліжко, диван, крісло, кухонні меблі та інші);
  • Носити маску для обличчя;
  • Уникати контактів з іншими людьми.
Варіанти лікування грипу

Більшість випадків грипу проходять досить легко, тому Ви можете лікувати себе вдома без рецептурних ліків, але важливо звернутись до свого сімейного лікаря при появи будь-яких симптомів, якщо Ви відчуваєте погіршення загального стану організму.

Важливо залишатися вдома та уникати контакту з іншими людьми, коли Ви помітили перші симптоми грипу.

Ви також повинні:

  • Пийте багато рідини. Це включає воду, суп і напої з низьким вмістом цукру;
  • Лікуйте такі симптоми, як головний біль і лихоманка, за допомогою безрецептурних препаратів;
  • Мийте руки, щоб запобігти поширенню вірусу на інші поверхні або іншим людям у вашому домі;
  • Прикривайте кашель і чхання серветками. Негайно утилізуйте ці серветки;
  • Закривайте обличчя, коли перебуваєте в громадських місцях.

Якщо симптоми погіршуються, зверніться до лікаря. Вони можуть призначити противірусний препарат. Чим раніше Ви приймете цей препарат, тим ефективнішим буде лікування грипу. Ви повинні почати лікування протягом 48 годин після появи симптомів.

Зверніться до лікаря, як тільки з’являться симптоми, якщо у Вас високий ризик ускладнень, пов’язаних із грипом.

До групи підвищеного ризику входять:

  • Люди з ослабленою імунною системою;
  • Жінки, які вагітні або до 2 тижнів після пологів;
  • Люди віком не менше 65 років;
  • Діти до 5 років (зокрема, до 2 років);
  • Люди, які живуть у закладах лікування хворих або будинках престарілих;
  • Люди з хронічними захворюваннями, такими як захворювання серця або легенів.

Ваш лікар може негайно провести тест на наявність вірусу грипу. Вони також можуть призначити противірусний препарат, щоб запобігти ускладненням.

Рекомендовані ліки від симптомів грипу

Хворіти на грип не дуже приємно, але засоби від симптомів грипу доступні, і багато з них допомагають відчути велике полегшення. Пам’ятайте про ці методи лікування, якщо у вас грип:

Знеболюючі засоби. Для полегшення симптомів часто рекомендуються анальгетики, такі як ацетамінофен та ібупрофен. До них відносяться м’язові болі, головний біль і лихоманка.

Деконгестанти. Цей тип ліків може допомогти зменшити закладеність носа та тиск у пазухах і вухах. Кожен тип протинабрякового засобу може викликати певні побічні ефекти, тому обов’язково читайте етикетки, щоб знайти той, який найкраще підходить для Вас.

Відхаркувальні засоби. Цей тип ліків допомагає послабити густу рідину (мокротиння) із пазух, через який Ви відчуваєте закладення.

Засоби, що пригнічують кашель. Кашель є поширеним симптомом грипу, і деякі ліки можуть допомогти його полегшити. Якщо Ви не хочете приймати ліки, деякі краплі від кашлю містять мед і лимон, щоб полегшити біль у горлі та кашель.

Будьте обережні, щоб не змішувати ліки. Використання непотрібних ліків може спричинити небажані побічні ефекти. Найкраще приймати ліки, які стосуються ваших переважних симптомів.

Також, Ваш організм наполегливо бореться з вірусом грипу, тому Вам потрібно приділяти йому багато часу, залишайтеся вдома і одужуйте. Не йдіть на роботу чи у школу з лихоманкою.

Слід пити багато рідини. Теплі рідини, такі як суп і чай, мають додаткову перевагу, допомагаючи полегшити біль від болю в горлі.