+380 73 295 15 93 info@grinnplus.com.ua            
Усе, що вам потрібно знати про хвороби серця
Час на прочитання: 4 хвилини
14 вересня, 2023 від
Усе, що вам
потрібно знати про хвороби серця
Admin

Хвороби серця є основною причиною смерті у світі, але ліки, процедури та зміни способу життя можуть полегшити багато симптомів.

Згідно з довіреним джерелом Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), у 2021 році, 1 із 5 смертей була наслідком серцевих захворювань.

Які бувають типи та симптоми захворювання серця?

Різні типи захворювань серця можуть викликати різні симптоми. Термін «серцево-судинні захворювання» також може стосуватися захворювань серця, які особливо впливають на кровоносні судини.

Аритмія - це порушення серцевого ритму. Симптоми, які ви відчуваєте, можуть залежати від типу вашої аритмії, наприклад надто швидкий або надто повільний пульс.

Атеросклероз зменшує кровопостачання кінцівок. Окрім болю в грудях і задишки, симптоми атеросклерозу включають втому та м’язову слабкість у ногах через поганий кровообіг.

Вроджені вади серця - це проблеми з серцем, які розвиваються під час росту плода. Деякі вади серця ніколи не діагностуються. Інші можуть бути виявлені, коли вони викликають симптоми.

Ішемічна хвороба серця (ІХС) – це накопичення нальоту в артеріях, які переміщують насичену киснем кров через серце та легені.

Кардіоміопатія - це захворювання, яке призводить до того, що м’язи серця збільшуються та стають жорсткими, товстими або слабкими.

Серцеві інфекції включають ендокардит і міокардит.

Які симптоми захворювання серця у жінок?

Жінки часто відчувають інші ознаки та симптоми захворювань серця, ніж чоловіки, зокрема ІХС та інші серцево-судинні захворювання.

Дослідження 2016 року вивчало симптоми, які найчастіше спостерігаються у жінок, які перенесли серцевий напад. Основні симптоми не включали «класичні» симптоми інфаркту, такі як біль у грудях і поколювання. Натомість дослідники повідомили, що жінки частіше відчувають тривогу, розлад травлення та втому.

Симптоми серцевих захворювань у жінок також можна сплутати з іншими станами, такими як депресія, менопауза та тривога.

Що викликає захворювання серця?

Захворювання серця - це сукупність захворювань і станів, які викликають серцево-судинні проблеми. Кожен тип хвороби серця спричинений чимось абсолютно унікальним для цього стану.

Причини аритмії

Причини порушення серцевого ритму включають:

  • Діабет
  • Ішемічна хвороба серця (ІХС)
  • Пороки серця
  • Високий кров'яний тиск (гіпертонія)
  • Певні ліки

Вроджена вада серця причини

Ця хвороба серця виникає, коли дитина ще розвивається в матці. Деякі вади серця можуть бути серйозними, їх діагностувати та лікувати рано. Деякі з них можуть залишатися недіагностованими протягом багатьох років.

Структура вашого серця також може змінюватися з віком. Це може спричинити порок серця, який може призвести до ускладнень і проблем.

Існує кілька видів кардіоміопатії

Кожен тип є результатом окремої умови:

  • Дилатаційна кардіоміопатія (найпоширеніший тип)
  • Гіпертрофічна кардіоміопатія
  • Рестриктивна кардіоміопатія

Причини варіюються від інших захворювань, супутніх захворювань або генетики. Не всі причини повністю вивчені.

Інфекція серця викликає

Бактерії, паразити та віруси є найпоширенішими причинами серцевих інфекцій. Неконтрольовані інфекції в організмі також можуть завдати шкоди серцю, якщо їх не лікувати належним чином.

Які існують фактори ризику серцевих захворювань?

Існує багато факторів ризику серцевих захворювань. Деякі з них піддаються контролю, а інші – ні.

За даними CDC, близько 45% людей мають принаймні один фактор ризику серцево-судинних захворювань. Деякі з цих факторів ризику включають:

  • Гіпертонію
  • Високий рівень холестерину та низький рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), «хорошого» холестерину
  • Куріння
  • Ожиріння
  • Низька фізична активність

Куріння, наприклад, є контрольованим фактором ризику. За даними Національного інституту діабету, захворювання органів травлення та нирок, у людей, які палять, подвоюються шанси розвитку серцевих захворювань.

Люди з діабетом можуть також мати вищий ризик серцево-судинних захворювань, оскільки високий рівень глюкози в крові збільшує ймовірність:

  • Ангіна
  • Інфаркт
  • Інсульт
  • Ішемічна хвороба серця (ІХС)
Як діагностуються хвороби серця?

Ваш лікар може замовити кілька типів тестів і оцінок, щоб поставити діагноз захворювання серця. Деякі з цих тестів можна виконати до того, як у вас з’являться симптоми серцевої хвороби.

Інші тести можуть бути використані для пошуку можливих причин симптомів, коли вони розвиваються.

Фізичне обстеження та аналізи крові

Перше, що зробить ваш лікар, це проведе фізичний огляд. Вони візьмуть до уваги симптоми, які ви відчуваєте.

Тоді вони захочуть знати вашу сімейну та особисту історію хвороби. Генетика може відігравати певну роль у розвитку деяких захворювань серця. Якщо у вас є близький член родини з хворобою серця, поділіться цією інформацією зі своїм лікарем.

Часто призначають аналізи крові. Це пояснюється тим, що вони можуть допомогти вашому лікарю визначити рівень холестерину та виявити ознаки запалення.

Неінвазивні тести

Різноманітні неінвазивні тести можуть бути використані для діагностики захворювань серця, наприклад:

  • Електрокардіограма (ЕКГ)
  • Ехокардіограма
  • Стрес-тест
  • УЗД сонної артерії
  • Холтерівський моніторинг та аналіз
  • Комп'ютерна томографія
  • МРТ серця
Холтерівський моніторинг та аналіз

Для точного та довгострокового аналізу наші використовують холтер від Bittium - ECG Faros. Основного заряду, без підзарядки вистачає до 14 днів безперервного використання. ЕКГ Faros дозволяє займатись спортом, приймати душ і ванну, спати та функціонувати без будь-яких проблем.

Перейти на товар

Інвазивні тести

Якщо медичне обстеження, аналізи крові та неінвазивні тести не є остаточними, ваш лікар повинен зробити огляд вашого тіла, щоб визначити, що викликає симптоми захворювання. Інвазивні тести можуть включати:

  • Електрокардіограма (ЕКГ)
  • Катетеризація серця
  • Коронарографія
  • Електрофізіологія
Які існують методи лікування захворювань серця?

Лікування серцевих захворювань значною мірою залежить від типу серцевої хвороби, а також від того, наскільки далеко вона зайшла. Наприклад, якщо у вас серцева інфекція, ваш лікар, швидше за все, призначить антибіотик.

Лікування захворювань серця поділяється на три основні категорії:

1. Стратегії способу життя

Деякі способи життя можуть допомогти захистити ваше серце. До них належать:

  • Дотримання здорової для серця дієти;
  • Регулярні фізичні вправи
  • Кинути палити
  • Обмеження споживання алкоголю

2. Медикаменти та ліки

Ліки можуть знадобитися для лікування певних типів захворювань серця. Ваш лікар може призначити ліки, які можуть або вилікувати, або контролювати серцеву хворобу.

Ваш лікар може також призначити ліки, які сповільнюють або зупиняють ризик ускладнень. Точний препарат, який вам призначать, залежить від типу серцевого захворювання. Приклади:

  • Бета-блокатори
  • Засоби для розрідження крові
  • Блокатори кальцієвих каналів
  • Інгібітори АПФ

3. Хірургія або інвазивні процедури

У деяких випадках серцевих захворювань необхідне хірургічне втручання або медична процедура для лікування стану та запобігання погіршенню симптомів.

Наприклад, якщо у вас є артерії, які повністю або майже повністю заблоковані накопиченням нальоту, ваш лікар може вставити серцевий стент (розширювані спіралі) у вашу артерію, щоб відновити регулярний кровотік.

Процедура, яку виконує лікар, залежить від типу серцевого захворювання та ступеня ураження серця.

Як запобігти хворобам серця?

Деякі фактори ризику серцево-судинних захворювань не можна контролювати, наприклад ваша сімейна історія. Але все одно важливо зменшити ймовірність розвитку серцевих захворювань, зменшивши фактори ризику, які ви можете контролювати.

Деякі фактори ризику серцево-судинних захворювань не можна контролювати, наприклад ваша сімейна історія. Але все одно важливо зменшити ймовірність розвитку серцевих захворювань, зменшивши фактори ризику, які ви можете контролювати.

Віддалений кардіомоніторинг

Для цього ми пропонуємо новітні технології кардіомоніторингу пацієнтів, це продукт компанії Bittium - ЕКГ холтер Faros, який дозволяє точно та швидко проводити аналіз та реагувати на будь-які події. Це ідеальне рішення, яке забезпечує повне розкриття амбулаторних даних ЕКГ з інтелектуальним виявленням аритмії. Незалежно від того, виконуєте щоденні справи, приймаєте душ або займаєтеся спортом, ультрамаленький і водонепроникний Bittium Faros™ забезпечує ідеальний комфорт під час короткострокового або тривалого моніторингу серцевої діяльності на відстані.

 
 


Прагніть до здорового артеріального тиску та холестерину

Здоровий артеріальний тиск і рівень холестерину є одними з перших кроків, які ви можете зробити для здорового серця. Артеріальний тиск вимірюється в міліметрах ртутного стовпа (мм рт. ст.).

Здоровий артеріальний тиск вважається нижчим за 120 систолічний і 80 діастолічний, що часто виражається як «120 на 80» або «120/80 мм рт.ст.».

Систолічний - це вимірювання тиску під час скорочення серця. Діастолічний - це вимірювання, коли серце відпочиває. Вищі цифри вказують на те, що серце працює надто важко, щоб перекачувати кров.

Прийміть стратегії здорового способу життя

Дотримання тих самих стратегій способу життя, які можуть допомогти вам керувати хворобами серця, також може допомогти зменшити ваші шанси на їх розвиток.

Лікарі рекомендують 30–60 хвилин займатися фізичними вправами, загалом 2 години 30 хвилин щотижня. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем, щоб переконатися, що ви можете безпечно дотримуватися цих вказівок, особливо якщо у вас вже є захворювання серця.